sâmbătă, 6 ianuarie 2018

Reprezentanţii societăţii care deţine sonda petrolieră din comuna sătmăreană Moftinu Mare susţin că incendiul a fost produs de "o scăpare neaşteptată de gaze", iar cauza incidentului este încă necunoscută, se arată într-un răspuns al companiei adresat AGERPRES.


"Serinus Energy Inc. raportează faptul ca luni, 18 decembrie, 2017, la ora 1:49 am CET, în timpul operaţiei de rutină în care se pregătea sonda Moftinu 1001 pentru viitoarea producţie, a avut loc o scăpare neaşteptată de gaze şi prin urmare acestea s-au aprins. Societatea a continuat procesul de reactivare a sondei şi punere în producţie. La momentul incidentului, prevenitorul de erupţie ("BOP") era în curs de montare la capul sondei. Personalul sondei a fost evacuat şi spaţiul din jurul sondei a fost asigurat şi atât personalul societăţii cât şi cel al contractorului au fost raportate ca fiind în siguranţă şi fără accidente. Supervizorul societăţii de la sondă şi contractorul de foraj lucrează acum la restabilirea controlului asupra sondei. (...) Cauza acestui incident nu este încă cunoscută şi primele obiective ale societăţii sunt acelea de a aduce sonda de gaze sub control în mod sigur şi rapid", precizează sursa citată.

Pompierii sătmăreni nu au lichidat incendiul de la sonda de gaz din Moftinu Mare din cauza pericolului exploziei şi aşteaptă sosirea unor experţi din Canada pentru efectuarea unei evaluări, informează un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Someş Satu Mare transmis luni AGERPRES.

"Din momentul sosirii forţelor de intervenţie şi până în prezent, arderea se realizează violent, cu flacără deschisă. Nu s-a intervenit pentru stingerea incendiului, din cauza existenţei pericolului de explozie. Decizia pentru stingerea, respectiv pentru modul de intervenţie post-stingere, se va lua după evaluarea făcută, cel mai probabil în cursul zilei de mâine (marţi - n.r.), de experţi canadieni solicitaţi în sprijin de către societatea deţinătoare a sondei afectate. În prezent, o mare parte din forţele de intervenţie au fost retrase, la faţa locului rămânând 13 subofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Someş al judeţului Satu Mare cu patru autospeciale de stingere, misiunea acestora fiind cea de a asigura zona, până la declanşarea intervenţiei de stingere", precizează sursa citată.

În prima fază, la faţa locului s-au deplasat 32 de subofiţeri şi 5 ofiţeri din cadrul ISU Someş Satu Mare, cu opt autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime şi două echipaje medicale cu ambulanţe SMURD, pregătite să acorde îngrijiri medicale în caz de necesitate.

Ulterior, s-a luat decizia trimiterii în sprijin şi a altor forţe şi mijloace din judeţele învecinate, de la ISU Bihor - opt autospeciale cu 27 de pompieri, iar de la ISU Maramureş - două autospeciale cu 10 pompieri.

Nu au fost înregistrate victime. Pompierii anunţă că nu există pericol de extindere a incendiului la gospodării ale cetăţenilor sau la alte construcţii. AGERPRES /(AS - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Karina Olteanu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu